Bella Gulldén: "Jag har kommit så långt - i min handbollskärriär och med mig själv"

2 maj 2018 - Isabelle "Bella" Gulldén

Allt började när jag var liten. När jag var 6 år och fick höra att jag var lite tjock. Killarna i parallellklassen tyckte det var roligt att nämna det för mig. Känslan sitter kvar än idag och i många år har jag fightats med min kropp, misshandlat den och inte tyckt om den alls. Tänk om jag visste det jag vet idag. Tänk om lilla Bella, 7 år, kunde få veta att om 20 år så skulle hon vara nöjd med sin kropp och att hon skulle älska den.


När jag tränade som en galning. Här på en strand i Spanien.


Jag har i många år som sagt brottats med denna vikthets som samhället bygger upp. Modeller på catwalken där hålet mellan låren är lika stort som Tingstadstunneln. Ja då var kanske inte mina skav på innerlåren av shortsen efter man sprungit så himla roligt. Ja ni fattar vad jag menar, som 14-åring så väcker detta en del negativa tankar. Detta gjorde att jag under perioder googlade mig fram till olika dieter och köpte tidningar för
att se vilken diet de förespråkade denna gången. Allt detta utan en tanke på att jag faktiskt satsade på att bli en elitidrottare och att det kräver lite andra kostvanor. Jag rasade i vikt men gick såklart upp det igen. Det var inget som var hållbart för mig då jag är beroende av energi för att klara dagen och alla träningar.


Förr hade jag köpt denna storleken och tänkt att "jag ska gå ner lite så de passar". Idag går jag bara upp en storlek istället.


Jag tycker det är väldigt viktigt att man ska kunna prata om kroppen inom elitidrott. Det är ju som sagt ditt verktyg. Men det handlar inte om vikt utan hur bra tränad man är och hur man presterar. När jag var 24 år så hade jag haft en period där jag tränat mycket men jag stod lite stilla. Jag kände att jag behövde hjälp och det jag kände att jag inte visste något om var kosten. Jag skickades till SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) för att få hjälp av en utbildad dietist inom elitidrott. Jag fick kontakt med Stefan som gjorde mätningar för att lära känna min kropp och hur den är uppbyggd med fett, vatten, skelett etc. Efter detta fick jag ett program. Jag åt som ett djur dagen innan för att jag skulle ju på ”diet”, vilket för mig betydde att inte äta något. När jag möter Stefan dagen efter och får programmet så får jag en chock. Jag skulle äta så mycket och jag skulle äta 5 gånger om dagen. Inne på tredje dagen så satt jag nästan och grät för jag hade så mycket kvar på tallriken och jag var så mätt. Detta gjorde att jag hade energi hela tiden men jag tappade dom små fettprocenten som skulle göra mig till en bättre handbollsspelare för att kunna återhämta kroppen bättre.
Första året i Sävehofs A-lag.


Blev jag pinnsmal efter detta? Nej såklart inte. Men det var heller inte det som var meningen. Var jag nöjd med resultatet? Ja! Jag skulle ju bli en bättre handbollsspelare och jag har hela tiden levt på att jag är en fysisk spelare vilket gör att jag inte kan väga för lite för då försvinner mina kvalitéer. Jag kommer aldrig bli en size-0 men det är helt okej och det är jag även glad för. Jag lever ett hälsosamt liv och jag njuter av det. Min kropp nu är den bästa för mitt handbollsspelande och det är ju upp till var och en att känna efter när man mår och är som bäst.


Bästa formen någonsin!


Att växa upp under denna tiden är både positivt och negativt. Man tittar ännu mer i sociala medier, där folk målar upp en perfekt bild av sig själva. Men jag tycker att målbilden börjar bli lite mer hälsosam. Fler och fler människor börjar jobba emot kropphets och det är jag så glad för. Vi tjejer måste jobba med varandra och inte emot varandra. Vi ska få varandra att känna sig vackra
precis så som man är. Som jag sa i början av inlägget: om jag vetat det jag vet idag så hade Bella 7-18 år varit en lyckligare människa och inte behövt lägga så mycket tid och kraft på sin vikt.
Jag tittar tillbaka på henne och känner mig ledsen men ändå stolt. Ledsen för hon känt så men stolt över att hon kommit så långt i sin karriär men speciellt med sin syn på sin kropp!


Isabelle "Bella" Gulldén
Handbollsproffs i franska Brest Bretagne och mittnia i svenska landslaget


Tillbaka till Bloggen

Gästbloggaren:

Namn: Isabelle "Bella" Gulldén
Yrke: Handbollsproffs
Född: 29 juni 1989
Position: Mittnio
Klubb: Brest Bretagne (2018–)
Moderklubb: IK Sävehof (–2011)
Övriga klubbar: Viborg HK (2011–2015) CSM Bukarest (2015–2018)
Längd: 177 cm
A-landslagsdebut: 2007
A-landskamper/mål: 190/750
Mästerskap: OS 2008, EM 2008, VM 2009, EM 2010,
VM 2011, OS 2012, EM 2012, EM 2014, VM 2015, OS 2016, EM 2016, VM 2017


Tillbaka till Bloggen

Läs också:

Caroline Jönsson om Folkhälsa

Bella Gulldén om Vikthets

Sophia Anderberg om positivt kroppstänk

Lisa Wilborg om Hemmaträning

Petra Månström om Löpning

Newbody besöker Kungsbacka Simsällskap

Debattinlägg om snedfördelade resurser inom idrotten

Carl Fhager hjälper oss reda ut skattefrågor vid föreningsförsäljningar

Newbodyrapporten 2017

Vd:s 3 bästa tips för en lyckad klassförsäljning