Vårt samarbete med Faktum

Ett samarbete som värmer

Projekt Värme – så heter Newbodys samarbete med Götalands gatutidning Faktum. Samarbetet har pågått sedan 2009 och går ut på att Newbody varje höst delar ut värmande kläder till Faktums försäljare. Det är lika givande för oss på Newbody som det är för Faktum.

Projekt Värme äger rum i Faktums lokaler i Göteborg och har blivit ett uppskattat, återkommande inslag, för såväl Faktumförsäljare som Newbodypersonal.


– Redan i september börjar de fråga när ni kommer hit – så fort kylan visar sig. De tycker att det bästa med att ni kommer hit såklart är att de blir varma. De blir uppmärksammade, får träffa nya människor och får nya saker, säger Matias Ghansah, distributionschef för Faktum i Göteborg.

Kalla fötter gav värmande idé

Projektet tog form när Dahn Renholm, Newbodys grundare, fick höra att bristen på varma strumpor leder till många förfrusna fötter för hemlösa under vinterhalvåret. Han bestämde sig för att göra en insats. Just strumpor är extra välbehövda eftersom man ofta sliter ut och slänger i stället för att skänka bort – här såg Dahn att vi kan hjälpa till att fylla ett viktigt behov.

Medmänsklighet – en av byggstenarna i våra värderingar

För oss handlar Projekt Värme om mer än att bara skänka strumpor och underställ till hemlösa. Lika viktigt är det att väcka engagemang och eftertanke hos oss som jobbar på Newbody. Medmänsklighet är en av de viktigaste byggstenarna i våra värderingar och det här är ett sätt att omsätta värderingarna i handling för att de ska bli meningsfulla. Våra medarbetare vill aktivt engagera sig och finnas på plats för att lämna över kläderna personligen. Detta är någonting vi är väldigt stolta över. Möten hos Faktum har väckt tankar och skänkt värme för många. Anton Jäverbrink är en av dem. Han kom tillbaka efter en dag på Faktums redaktion och berättade:

– Det var många som hade spännande historier att dela med sig av. Många tankar går ju såklart till försäljarna och deras livssituation och hur viktig en organisation som Faktum är för dem. Det var såklart oerhört uppskattat. Det är en tacksam uppgift att stå där och dela ut varma kläder. Fantastiskt vilket glatt humör det överlag var från försäljarna.